Kukoistussyöte

Mikko Lahtinen: Snellmanin Suomi, Vastapaino 2006

Mikko Lahtinen: Snellmanin Suomi, Vastapaino 2006


Mikko Lahtinen on oman sukupolvensa keskeisimpiä filosofeja Suomessa. Hän on omaperäinen, uudistava ajattelija, oppinut, lukenut ja sivistynyt. Humorinen ja innostunut, Lahtinen kirjoittaa suomea säkenöivästi ja katsoo asioita pilke silmäkulmassa. Ihailen Lahtisen otetta. Hän näkee elävästi, terävästi ja syvästi filosofian mahdollisuuksiin rikastaa kokonaiskulttuuria ja aikalaiskokemustamme, mahdollisuuttamme rakentaa parempaa tulevaisuutta. Lahtisen intohimo on tehdä filosofiaa, jolla on merkitystä.

 

Tässä pyrkimyksessään luoda yhteyksiä filosofian ja ei-filosofian välille Lahtinen onnistuu erinomaisessa, sopivan perusteellisessa, henkevässä ja lennokkaassa Snellman-teoksessaan esimerkillisesti. Tämä on kenties kautta aikojen kaunein suomalaisen filosofin tekemä teos toisesta suomalaisesta. Perusteos, jonka henki tulee viitoittamaan esimerkkinä niitä tulevaisuuden teoksia, missä joku laajakatseinen huimapää uskaltaa Lahtisen lailla tarkastella jonkun ajattelun klassikkojättiläisen koko hahmoa integroivan ymmärtävästi ja sympaattisen kriittisesti, osoittaen samalla yhteydet ajan muuttujiin, paineisiin ja hengentaistoihin. Tällaisia kirjoja ei ole olemassa esimerkiksi Eino Kailasta, G.H. von Wrightistä, Oiva Ketosesta, Rolf Lagerborgista tai edes Edward Westermarckista. Mutta hienoa että Snellmanista on ja mikä onni, että tekijänä on Mikko Lahtinen.

Otteita kirjasta, jota jokaisen tulee tutkia huolella, jos on tosissaan kiinnostunut filosofiasta suomalaisena yhteiskunnallisena muutosvoimana:

"Herkkä ja tuima, sinnikäs ja kärsimätön, tyly ja empaattinen, tosikko ja hauska, pedantti ja laaja-alainen, itseensä ottava ja itsevarma, helposti liikuttuva ja kiihtyvä, peräänantamaton ja joustava, uskollinen ja salakavala, avoin ja umpimielinen, kohtuuton ja todellisuudentajuinen, itsetuntoinen ja masennnukseen taipuvainen, huolehtiva ja holhoava, iskuja kestävä ja murheen murtama, toiveikas ja synkkyyteen vaipuvainen, kuumaverinen ja viileä. Kaikki määreet sopivat mieheen, jonka kirjallisen tuotannon ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen laajuus ja monipuolisuus hakee Suomessa vertaistaan."

"...tämä filosofian sovittaminen käytäntöön ja lehtijulkisuuden todellisuuteen on hyvin mielenkiintoinen ja huomionarvoinen filosofis-intellektuaalinen interventio ja kontribuutio, josta oivaltava voi edelleenkin saada sekä huvin (kurs.) että hyödyn (kurs.)."

"Varoittavan esimerkiin akateemisen filosofian umpioitumisesta tarjosi 1840-luvun alun saksalainen spekulatiivinen filosofia. Poliittisesti ahtaissa oloissa se oli vetäytynyt abstraktioiden maailmaann, 'rakentamaan totuuden valtakuntaa todellisuuden ulkopuolelle', kuten Snellman Saksan-matkan kuvauksessaan (1842) muotoili."

"Filosofin on tunnettava yleisön kiinnostuksen kohteet, ymmärrettävä ajan suuntaukset ja tartuttava jokapäiväisen elämän olennaisiin kysymyksiin."

"Mistään halpahintaisista markkinatempuista tai yksioikoisista 'popularisoinneista' ei ollut kysymys, vaan peräti siitä, että suurelle yleisölle taiten tarjoiltu tiede ja filosofia auttoi yleisöä ymmärtämään oman jokapäiväisen elämänsä kannalta merkitseviä 'konkreettisia' asioita ja hahmottamaan niiden laajemmat merkitysyhteydet."

Kirjoitti Esa Saarinen, 20.05.2006

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: