Kukoistussyöte

Tuva Korsström: Osaako nainen ajatella? Like 2003

Tuva Korsström: Osaako nainen ajatella? Like 2003


"Edes uudehkot filosofian historiaa käsittelevät teokset eivät yleensä perehdy Simone de Beauvoirin tai muiden naisten ajatuksiin. Vaikuttaa siltä, kuin ajattelulla, filosofialla ja tiedolla olisi sukupuoli ja tämä sukupuoli olisi mies. Kuulostaa pahaenteiseltä. Tarkoittaako tämä kenties sitä, ettei nainen osaa ajatella?"

Korsström ajattelee, hienosti, hienovaraisesti, syvästi ja määrätietoisesti. Hän osoittaa ajatuksia naislähteistä, jotka usein jäävät tärkeämmiksi oletettujen taakse varjoon siinä mielessä missä de Beauvoir jätetään usein Sartren varjoon.

Kirja koostuu eloisan älykkäistä, oivaltavista ja tunneskaalaltaan laajoista, mestarillisista esseistä, joita erittäin lukenut ja sivistynyt kirjoittaja on vuosien mittaan julkaissut erilaisissa ruotsinkielisissä julkaissuissa.

Korsström hahmottaa ajattelun laajan elämänläheisesti, soveltavasti, eikä lennähdä pyörimään teorioiden taivaan tuuliin. Omasta näkökulmastani ajattelu on erityisen hedelmällistä jäsentää juuri niin kuin Korsström tekee - jonakin joka tapahtuu elämässä ja suhteessa elämään, sisältäen sovellusta ja henkilökohtaisuutta, abstraktiota ja konkretiaa. Luen kirjaa innostuen, hätkähtäen näkökulmia jotka tutuistakin teemoista avautuvat sivu toisensa jälkeen.

Korsströmin kirja nousee yhdeksi väkivahvaksi ja samalla herkäksi merkkipaaluksi viime vuosien suomalaisessa humanistisessa älykirjallisuudessa.

Kirjoitti Esa Saarinen, 07.03.2007

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: