Kukoistussyöte

John M. Gottman and Joan DeClaire: The Relationship Cure, Three Ribers Press 2001

John M. Gottman and Joan DeClaire: The Relationship Cure, Three Ribers Press 2001


Luin Rooman reissulla tämän selkeän ja kohottavan tutkimusperusteisen kirjan. Kyseessä on sama Gottman, jonka avioliittotutkimuksiin nojaa esim. The Mathematics of Marriage. Hän on maailman johtava avioliitto-onnistumsien tutkija.

Avainkäsite on ”bid”, suomeksi ehkä ”tarjous” tai ”yhteysavaus” vapaammin suomennettuna. Bid on ”the fundamental unit of emotional communication” (p. 4). Sen voima syntyy yhteyden muodostumisesta (connection) ja siitä, että toisen vastaantuleva myönteinen vastaus omaan bidiini lähtökohtaisesti synnyttää hämmästyttävän kauskantoisia myönteisiä seurauksia sutheen (esim. avioliitto tai työsuhde) arkeen. Vastaavasti bidien torjuminen johtaa kielteisiin seurauksiin paljon yli se, mitä tämä pieni asia itsessään oikeuttaisi.

Kyse on siis systeemistä, johon nähden ”bid” on positiivinen sysäys kohti ylärekisteriä yhteydenmuodostumisen kautta. (Kirjoittajat eivät käytä systeemisanastoa; paikoin he käyttävät ilmaisuja kuten ”dance” tai ”downward spiral”, ”negative cascade” tai esim ”It’s a creative process of revealing your life stories to one another”, p. 66). Toisen reaktiot Gottman ja de Claire jakavat muotoihin ”turn towards”, ”turn away” and ”turn against”. Kirjan vahvaa antia on keskustelu, joka identifioi näiden käyttäytymismuotojen ilmenemisiä ja toteutumismuotoja simieä avaavalla tavalla (”Exampels of Various Turning Responses” p. 55-6.)

Hätkähdyttävää on, kuinka pienistä asioista on kysymys:

”Get me a cup of cofee, will you, honey.” - ”Sure. As soon as I turn these pancakes.”

vs.

”Here’s a funny comic strip…” - ”Will you please be quiet? I’m trying to read.”

Nimeomaan pienten (ja samalla empiirisesti todettavissa olevien) erojen kokonaisvaikuttavuus kiinnosta Gottmania ja deClairea.

Oma kiinnostukseni (luennoissani ja systeemiälytutkimustemme yhteydessä) inhimillisyyksiin nousevat uusin sanoin esiin kirjan tarkastellessa "the many forms of turning towards behavours”.

Oman plus-miinus-kuvioni kannalta "bid" on yritys osua toisen plusnappiin; toisen reaktio kääntymiskäyttäytymisenä voi kohdistua omaan plusnappiini tai sitten miinukseen, joista edellinen johtaa toistuessaan avioliitto-onnistumisen todennäköisyyden tuntuvaan kasvuun.

Itseäni miellyttää kirjan kehittelyissä myös se, että kuten pihtaamisen koston kierteessä, pääsyy epäonnistumiseen ei ole tyypillisesti toisen pahassa tahdossa. Kun ihmiset epäonnistuvat ”they’re not acting mindlessly because they want to be mean: they’re jsut temporarily caught up in their own concerns and not focusing on the people around them. - But when you don’t pay attention, you don’t connect. And when you don’t connect, you wind up operating on the principle that your partner, your friend, or your coworker is not going to be there for you. That in turn, starts a cascade of negative interactions - including criticism, defensiveness, attacking, and withdrawing - all of which eventually destroy the relationship.” (p. 65)

"Bid" on positiivisten systeemiälyinterventioden tutkimuksen kannalta relevantti peruskäsite.

Kirjoitti Esa Saarinen, 03.05.2007

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: