Kukoistussyöte

Jyri Vilja: Kallion kirjasto ja kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstad, Helsingin kaupunginmuseo 2007

Jyri Vilja: Kallion kirjasto ja kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstad, Helsingin kaupunginmuseo 2007


Olin äskettäin vierailulla Pohjois-Karjalassa Tulikiven tuotantolaitoksilla vaikuttuen syvästi suurenmoisesta läpimurtoyrittäjyydestä, yhteishengestä ja ammattiylpeydestä, mitä siellä kohtasin. Tulikivi on nostattava suomalainen menestystarina, jonka synnyttämät työpaikat eivät ole karkaamassa Kiinaan. Avaimena Tulikiven menestykseen on vuolukivi, uljas ja elastinen materiaali, jonka arkkitehdit ja rakentajat vuosikymmeniksi unohtivat sotien jälkeen, kunnes Tulikiven perustaja Reijo Vauhkonen sen löysi uudelleen ja puhalsi hengen takaisin jo hylättyihin louhoksiin.

Oman asuintaloni harmaita koristeita olen usein ihaillut miettimättä tarkemmin, mikä materiaali on kyseessä. Jyri Viljan hieno kirja kertoo vastauksen:

"Suomessa kansallisiksi materiaaleiksi valikoituivat kova graniitti sekä vuolukivi, joka oli ainoa Suomesta saatava käyttökelpoinen pehmeä kivilaji. Kaikkien kansallisromantikkojen harmiksi ruotsalaisen kulttuuripiirin edustaja Hård af Segerstad oli suomalaisen vuokukivenkäytön pioneeri. Arkkitehdin vuonna 1899 suunnittelema Falken-asuintalo oli ensimäinen rakennus jossa käytetiin suomalaista vuolukiveä koristelussa" (s. 46).

Karl Hård af Segerstad oli 25-vuotias piirtäessään talon (mikä tapahtui piirustuksen mukaan 1898 eikä 1899, myös talon fasaadissa on vuosiluku 1898). Hänen muita mestaritöitään ovat ns. Kihlmanin talo Johanneksen kirkkoa vastapäätä, Hakaniemen kauppahalli, Snellmanin kansakoulu, Nylands nation, Cygnaeuksen koulu, Poliisiasema Ratakatu 10:ssä ja Kallion kirjasto, johon käsillä oleva teos keskittyy. Lisäksi hän suunnitteli Helene Schjerfbeckin veljen Magnus Schjerfbeckin kanssa Hyvinkään parantolan, joka sijaitsee lähellä lapsuudenkotiani Hyvinkäällä.

Kirjoitti Esa Saarinen, 05.05.2007

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: