Kukoistussyöte

Martin Heidegger: Tekniikka ja käänne, suom. Vesa Jaaksi, Euroopalaisen filosofian seura, Tampere 2007

Martin Heidegger: Tekniikka ja käänne, suom. Vesa Jaaksi, Euroopalaisen filosofian seura, Tampere 2007


Kahdesta filosofista  huipputekstistä koostuva pienoiskirja. Loistava suomennos, herkkä ja inspiroiva. Filosofia on sanojen taidetta ja ajattelun liikkeen nautintoa. Filosofia on runoutta järkeillen, ehdotuksia eteenpäin, väittämiä vaihtoehdoista. Heideggerin aforistinen tyyli antaa paljon, jos sallii mielensä värähdellä filosofin ehdottamaan suuntaan.

Lainauksia:

"Kun koetamme ilmaista modernin tekniikan haastavana paljastamisena, mieleen tunkeutuvat sanat 'asettaa', 'määrätä' ja 'varanto' ..."

"Ei ole Platonin syytä, että todellisuus on näkynyt hänen ajoistaan idean valossa."

"Puitteeksi kutsutaan kokoavaa siinä asettumisessa, joka asettaa ihmisen, toisin sanoen haastaa hänet paljastamaan määräämällä todellisen varantona." 

"Modernin tekniikan olemus opastaa ihmisen sille paljastumisen tielle, jonka kautta todellinen kaikkialla, enemmän tai vähemmän havaittavasti, tulee varannoksi."

"...ihminen astelee matkallaan alinomaa sen mahdollisuuden äärellä, että hän seuraa ja harjoittaa vain määräämisessä paljastunutta ja ottaa siitä mitan kaikelle. Näin sulkeutuu toinen mahdollisuus, että ihminen yhtyisi aidommin, runsaammin ja aina alkuperäisemmin peitteettömään ..."

"Heti kun paljastunut ei enää kosketa ihmistä edes kohteena vaan yksinomaan varantona ja ihminen on tässä kohteettomassa enää vain varannon järjestelijä, silloin ihminen kulkee absurdiuden äärimmäisellä rajalla, nimittäin siellä, missä häntä itseäänkin pidettäisiin vain varantona. Kuitenkin juuri näin uhattu ihminen mahtailee maan herrana." 

"Kysyminen näet on ajattelun hurskautta." 

Kirjoitti Esa Saarinen, 22.12.2007

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: