Kukoistussyöte

Matti Kuusi: Pohjoiset reservit. Epätieteellisiä puhenvuoroja. Kirjayhtymä 1965

Matti Kuusi: Pohjoiset reservit. Epätieteellisiä puhenvuoroja. Kirjayhtymä 1965


Ostin tämän kirjan päivällä Santahaminan Sotilaskodin Kirjaston tyhjennyshyllyistä valtavien tunnevyöryjen saattaessa ratkaisua nousuun. Olimme ensimmäistä kertaa katsomassa armeijassa palvelevaa poikaamme Omaisten päivänä ja Sotilaskohdin ihanat leidit huikkasivat meidät kirjakasojen ääreen. Oliver osti pari kirjaa, minä myös, mutta tämän Matti Kuusen kirjan löysi Pipsa. Kansanrunoustieteilijä, kansallinen uudistaja professori Kuusi oli koulunopettajani Maija Kuusen veli, johon tutustuin ensimmäisessä Finlandia-palkintoraadissa. Mahtava henki, salamaälyinen ja sivistynyt velikulta. Santahaminasta löytämässämme essekirjassa on valoisaa, kohottavaa optimismia ja uskoa Suomeen. Hän tutkii "laskemattomia tekijöitä" Suomen hyväksi ja korostaa eräänlaista pienten lukujen ekonomiaa etsiessään "kutsumustietoisuuden nousukausia". Yksilöt vaikuttavat, rohkeus ja halu tehdä asioita toisin, isosti, täysillä ja merkitysvoimaisesti.

"...varmimpia kulttuurihistorian säännönmukaisuuksia on: renessanssit alkavat pikkuvaltiosita. ... 350 000:n ateenalaisen joukosta löytyivät siihenastisen ihmiskunnan nerokkaimamt ajattelijat, näytelmäkirjailijat, arkkitehdit, kuvanveistäjät ja säveltäjät; 'ainoakaan etevä nuorukainen ei jää meiltä huomaamatta', selitti Perikles jollekin tämän ihmeen ihmettelijälle." (s. 19).

"Perinnöllisyysbiologian mukaan luonnon pitäisi kylvää joka ikäluokan keskuuteen suunnilleen samassa suhteessa nerojen, lahjakkuuksien, keskinkertaisuuksien ja idioottien siemeniä. Todellisuudessa 35-päinen lokakun 1822 ylioppilasryhmä lajoittaa Suomelle Snellmanin, Runebergin ja Lönnrotin" (s. 13).

Kirjoitti Esa Saarinen, 13.07.2008

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: