Kukoistussyöte

Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow, Allen Lane 2011

Asetan tämän huipputeoksen Seligmanin Flourish-kirjan rinnalle mullistavan olennaisena tiedehahmotuksena siitä, mistä ihmisenä olemisessa on kysymys.

Kahneman on superpsykologi, joka sai taloustieteen Nobelin ihmisen päätöksentekoa koskevista huippututkimksistaan. Hän kirjoittaa loistavan kirkkaasti, konkreettisesti ja jännittävästi. Uskaltaa yksinkertaistaa, kun on sen aika.

Kirjan perusidea on osoittaa, miten sokeita olemme oman ajattelumme sokeille pisteille. Tämän Kahneman tekee käyttäen kielikuvaa, jossa mieli ajatellaan kahden erilaisen toimijan yhteenliittymänä. "Systeemi 1" on nopea ja automaattinen. Se  "rakentaa taukoamatta yhtenäistä tulkintaa siitä mitä tapahtuu maailmassamme". "Systeemi 2" on hidas. Se seuraa sääntöjä ja vertailee asioita keskenään. Se kytkeytyy tahdonalaiseen toimintaamme. Se vaatii työmuistia ja tarkkailee ehdotuksia, mitä Systeemi 1 esittää. Systeemin 2 keskeinen piirre on sen kyky ohjelmoida muistiin sääntöjä, joiden kautta voimme poiketa totutusta tai pidättäytyä tekemästä, mikä tuntuu houkuttelevalta. Systeemin 1 toiminta vaatii vaivannäköä ja se tyytyy pääsääntöisesti operoimaan säästöliekillä taustalla.  Vaikka Systeemi 1 enimmäkseen vie meitä, Systeemi 2 uskoo olevansa päätähti, jolla on langat käsissään. 

Kahneman valottaa dramaattisen kiteyttävästi, miten huikeasti päässämme tapahtuu ilman että tiedämme siitä mitään. Osin kaikki menee hyvin. Mutta ei aina. Monenlaiset ajattelun, päättelyn ja päätöksenteon vinoutumat ja systemaattiset puolueellisuudet vievät meitä vikasuuntiin, samalla kun itse olemme varmoja että kaikki on loistavasti. 

Ajattelun ajattelun ehdoton perusteos.

Kirjoitti Esa Saarinen, 17.04.2012

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Vastaa

Anna nimesi
Sähköpostisi
Viestisi
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit: