Pafos-seminaarit

"Ihminen ehtii oivaltaa muutamassa päivässä valtavasti tärkeää, kun hän antaa sille henkistä tilaa.  Omat ajatutukset kannattaa päivittää. Tästä on luennoissani kysymys, osallistujan omista ajatuksista ja oman elämän merkitystihentymistä. Kyse on sydämen äänestä, jota arjessa ei kuule."                                       
- Esa Saarinen                   

 

Digipafos-seminaari 2020 

Koronaviruksen vuoksi Pafos-seminaareja vuonna 2020 ei järjestetä. Sen sijaan järjestämme erityisen Digipafos-seminaarin 22.-25.6.2020. Seminaarin luentoajat ovat klo 10.00-13.00 neljänä päivänä. Myynti avautuu viikolla 23. Lisätietoja pian näillä sivuilla!

Vaikka Esa Saarisen osuus on kokonaan verkossa, osallistujilla on mahdollisuus myös yhteisölliseen seminaarikokemukseen järvi-Suomen Rantasalmen huikeassa Järvisydämessä.

Pafos-seminaarin perusidea on auttaa ihmisiä ajattelemaan omia ajatuksiaan. Esa Saarisen luennot pyrkivät luomaa oivalluksen ympäristön, jossa osallistuja voi paneutua oman elämänsä, toimintansa ja ajattelunsa perusteisiin keskittyneesti ja inspiroituneesti. 

Seminaarin teemat liikkuvat elämän koko kirjossa ja ne koskettavat työtä yhtä hyvin kuin yksityiselämää, ihmissuhteita ja asennetta omaan itseen. Ideana on lähestyä elämää ja ihmisyyttä laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Kyseessä on ihmisyyden ytimiä kosketteleva seminaari. Tavoitteena on, että jokainen osallistuja vahvistuu kyvyssään elää omien arvojensa mukaista elämää.

Esa Saarisen luennot perustuvat syvälliseen lukeneisuuteen ja vankkaan tieteelliseen tietoon, mutta ovat ilmiasultaan innostavan lähestyttäviä ja epäakateemisia.  Luennot ovat elämyksellisiä ja ne koskettavat ihmisiä heidän taustaansa, ikäänsä ja asemaansa katsomatta. Esa rakentaa luentonsa koskettavien tarinoiden ja henkilökohtaisten esimerkkien ympärille. Luennot tempaavat mukaansa, mutta pohjalla on professoritason asiaosaaminen. Yliopistoissa professori Saarisen luennot ovat kuuluneet korkeakoulun suosituimpiin yli 30 vuotta.

Vuodesta 1995 lähtien on järjestetty 53 Pafos-seminaaria.  Seminaareissa on ollut mukana yli 5000 osallistujaa. Kesäkuun Digipafos-seminaari järjestetään verkkomuotoisena ensi kertaa. Alla kommentteja Esan luentolähestymistapaan. Se siirtyy verkon yli hämmästyttävän hyvin.

"Kaiken maailman seminaareja ja kursseja läpikäyneenä tiedän, että Pafos-seminaari painii omassa sarjassaan." - Palaute 2012

 

"Esan Pafos-seminaari on kantava hyppäys oman sielun syövereihin, oman elämän perimmäisten kysymysten äärelle. Esan syvääluotaavien inspiroivien luentojen sekä niiden innostamien keskustelujen ja itsereflektoinnin synnyttämät oivallukset avaavat ajattelua ja sysäävät positiivisia kehitysharppauksia oman elämän eri osa-alueilla ja eri elämänvaiheissa. Kannustan kaikkia mukaan itse kokemaan!" 

Tiina Alahuhta-Kasko, Pafos 18, 22, 24, 26, 32
Toimitusjohtaja
Marimekko

"Pafoksella 1999 perheeni kanssa mukana olleena mielestäni jokaiselle suomalaiselle tekisi hyvää osallistua Esan seminaariin, kokemus oli järisyttävä. Esan tapa käsitellä työelämään ja ihmissuhteisiin liittyviä asioita - kaikkea sitä, mikä täyttää ihmisen arjen herätti myrskyn pääni sisällä, voimakkaita tunteita, iloa, naurua ja itkua, mutta samalla myös hyvin voimakkaan halun ottaa enemmän vastuuta elämässä ja ennen kaikkea halun tehdä hyvää niissä asioissa, mitkä itse kokee osaavansa parhaiten. Suuren filosofin Esasta tekee juuri se, että luennoissaan hän ei tarjoa ihmisille jotain tiettyä ohjelmaa, mitä pitäisi noudattaa, vaan hänen kertomustensa älykkyys Inhimillisestä Elämästä on siinä, että ne herättävät jokaisen omalla kohdallaan ajattelemaan omaa elämäänsä ja kuinka kaikkia asioita voidaan tarkastella eri näkökulmista. Esa on todellinen edellä- ja rinnallakulkija: hän auttaa itse kutakin ihmistä löytämään omat voimavarat itsestään eikä itsensä ulkopuolelta. Esan seminaareissa jokainen voi huomata olevansa pääroolissa.  Esalla on myös ainutlaatuinen kyky ymmärtää suomalaisuuden hienoimpia luonteenpiirteitä. Sittemmin moniin professori Saarisen tilaisuuksiin osallistuneena olen myös kokenut, että joidenkin tarinoiden kuuleminen uudelleen on avannut niistä yllättäen myös aivan uusia ulottuvuuksia, osin ehkä siksi, että omat elämänvaiheetkin muuttuvat ajan myötä."

Timo Joensuu, Pafos 11, 51
Ylilääkäri, dosentti
Docrates Syöpäsairaala

"Esan paratiisimainen Pafos-seminaari edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, kun ulkoisen auringon lisäksi sisäinen aurinko nousee lämmittämään sydäntä, mieltä ja kehoa. Itse asiassa Suomi säästäisi pitkän pennin säätämällä sen pakolliseksi jokaiselle kansalaiselle - se lisäisi tehokkaasti onnellisuutta ja tulevaisuudenuskoa, vähentäisi masennusta, estäisi avioeroja ja ennaltaehkäisisi epäviihtyvyyttä työpaikoilla!

Pafos-seminaari on ällistyttävä kokonaisuus, jonka n. 25 luentotunnin aikana Saarinen virittelee yleisön orkesteria oivalluksesta toiseen - punoen sadoista tarinoista, ajatuksista ja havainnoista monivivahteisen räsymaton, jota pitkin vuoroin hiivitään, kontataan ja loikitaan niin naurun kuin liikutuksen kautta humanistisen ymmärryksen ja harmonisen katharsiksen äärelle."

Roosa Toivonen & Tuomas Kantelinen, Pafos 29, 31
Elokuvaohjaaja & Säveltäjä
esim. Italian Key

“Pafos-seminaari on yksi parhaista sijoituksista, joita ihminen voi itselleen tehdä. Olen ollut mukana 15 kertaa, mutta silti en osaa vastata, miksi se on niin tyrmäävän tehokas.
  Olen nähnyt, miten Pafos kuorii ihmisiltä väärän oletuksen, että me olemme mitä olemme, valmiita paketteja. Emme ole, en minä eikä tuo toinen. Meissä on voimaa ja syvyyttä, joka pulppuaa ylös kun astumme pois omasta arjesta, tutustumme uusiin ihmisiin, kuuntelemme itseämme niin kuin emme ole koskaan kuunnelleet. Kyproksen lämmössä muovautuu uusi uteliaampi minä, joka kysyy, mutta ei kiusaannu, vaikka ei löydäkään heti vastausta.
  Ihminen tarvitsee toisia nähdäkseen itsensä. Ympärillämme on liikaa sellaisia, jotka yrittävät muovata meitä omiin muotteihinsa. Liian vähän on niitä, joiden kanssa voi jakaa ilon sukeltaa ihmisen ihmeeseen. Tätä on Pafos: matka minuuteen yhdessä kulkien. Perillä odottaa yllätys. Kerta toisensa jälkeen saa jättää hyvästit omille uskomuksilleen. Sitä on Pafos-seminaari.”

Heikki Peltola
Nostemestari, Nostetuotanto Oy

"Esan Pafos on megaloistojuttu. Kahden Pafoksen kokemuksella suosittelen kaikille jotka ovat kiinnostuneita elämään onnellista elämää ja löytämään piilossa olevia upeuksia itsestään, muista ihmisistä ja elämästä yleensä."

Pertti Korhonen, Pafos 7, 20
Hallituksen puheenjohtaja, Business Finland

 

 

 

 

 

Näkökulmia Esan luentoihin ja filosofiaan 

Nobelisti Edmund Phelps, akateemikko Ilkka Niiniluoto, yritysjohtaja Matti Alahuhta, filosofi James Wilk, hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, nuoret ajattelijatähdet Frank Martela, Lauri Järvilehto, Peter Kenttä, Tuuli Lehti ja Jaakko Korhonen ja joukko muita suunnannäyttäjiä kuvaavat Esa Saarisen työtä ja ajattelua: linkki teokseen Esa Saarinen elämän filosofi.

Esa Saarisen tutkimusartikkeli "The Paphos Seiminar. Elevated Reflections on Life as Good Work". Published on the webpages of the Good Work Project, Graduate School of Education, Harvard University, with a commentary by Howard Gardner.

Tutkimus Pafos Tulenkantajista. 100 osallistujaa 10 vuoden ajalta.

Mira Ylénin ajatuksia kesän 2012 Tulenkantajat seminaarista: Matka lähelle - ajatuksia ajattelun ajattelemisesta.

Janne Roiha kuvaa Pafos-kokemustaan.

Satu Järvenpään ajatuksia Pafos-seminaarista: Laajenna ja rakenna

"He ovat kouluttaneet suomalaisen johtajan". Talouselämä-lehti kysyi 25 suurimman suomalaisyrityksen edustajilta, ketkä kouluttajat ovat eniten vaikuttaneet suomalaiseen johtamiseen. Kärkeen nousivat Esa Saarinen ja Tero J. Kauppinen.

Esa Saarisen Pafos-seminaari 21.-28.9.2019 seikkaperäinen kuvaus.pdf

 

Esa Saarisen Pafos-seminaari 8.-15.6.2019 seikkaperäinen kuvaus

Esa Saarisen Pafos-seminaari 22.-29.9.2018 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 9.-16.6.2018 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 23.-30.9.2017 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 3.-10.6.2017 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 8.-15.10.2013 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 10.-17.7.2012 seikkaperäinen kuvaus.pdf

Esa Saarisen Pafos-seminaari 2.-8.10.2012 seikkaperainen kuvaus.pdf

Esa Saarinen ja Sebastian Slotte: Filosofinen keskustelu Pafos-seminaarista.pdf