Kirjat, puheet, äänitteet

Elävä filosofia puhuu.

Mutta elävä puhuminen voi toteutua myös muualla kuin elävässä tilanteessa. Kirja, tai äänite, ne voivat jäädä puhumaan sen jälkeen kun puhuja on poissa. Ne synnyttävät jälkien historian, kirjavan, kimmahtelevan kokonaisuuuden, joiden linjat sekoittavat toisiaan, ehkä hedelmällisesti.

Joskus avaan jonkin vanhan kirjani ja olen innostunut, yllättynyt, nauran. Annan mennä. Epäihmisen ääni, Terässinfonia, pitkäsoittolevy Filosofia tai väitöskirja. Eikö kappale Poikarakkaus, tuo Pipsan suurenmoinen idea, ole eräänlainen pienoinen klassikko, aika kestävä jopa mietin.

Hengen yksi muoto on tuotos. Julkaisu. Rakastan kirjoittamista. Mutta samalla kirjoittaminen ahdistaa minua. Jokin kirjoitus voi elää mielessäni vuosia ennen kuin uskaltaudun sen kimppuun. Puhuminen on helpompaa, ulkoinen paine luentotilanteessa auttaa käyntiin ja suurenmoinen, lumoava on se noste, millä luentotilanne voi viedä ajatusta. Toivon että tämä energia välittyy äänitteissä, mitä olemme tehneet joitakin luennoiltani. Se on tihentynyttä nykyhetken läsnäoloa, kun sinfonia etenee.

Äänitteet Onnellisuus ja Rakkaus ovat sävellettyä ajatusliikettä. Selvää kehikkoa niiden tulkitsemiseksi ei ole; niiden idea on tietty tunnelma, ajatusmaailma, mietinnällisyys, kokonaistaideteoksellisuus.

Esa information on the Aalto University homepages

"Filosofia ja systeemiajattelu" -luentosarja Aalto-yliopistossa keväältä 2013 on kokonaan nähtävissä verkosta ja myös saatavissa äänitiedostoina kurssin kotisivuilta

Esa tv-ohjelmassa "45 minuuttia" (kesto 7:07)

007 filosofia. Ote luennosta (kesto 2:25)

Vauvojen radikalismi. TEDx luento Helsingissä (kesto 15:17)

Kevään 2012 Aalto-yliopiston luentosarja nähtävissä kokonaan verkosta