Johtajuuden 10 pääkohtaa

1. Vankkumaton elämänusko. Optimismi.

2. Innostus inhimilliseen kasvuun. Sytyttää kasvua, vaalii kasvua, ilmentää sitä itse.

3. Systeemiäly. Kokonaisvaltainen ajattelu, hahmottaen vuorovaikutteisten nosteiden järisyttävät mahdollisuudet. Pieni muutos, valtava muutos. Havaitsee hienovaraiset yhteydet, kaukovaikutukset, systeemit jotka synnyttävät viisasta toimintaa.

4.Henkilökohtainen mestaruus. Itsensä johtajuus. Henkinen selkäranka. Sen tekeminen mikä on oikein. Suoruus. Läsnäolo. Henkilökohtainen esimerkki.

5. Yhteisönoste. Synnyttää luottamusta ihmisissä ja ihmisille, jotta nämä toteuttaisivat sen mikä heissä on parasta. Yhteys ihmisiin asemaan katsomatta. Haavoittuvuus, suuruus ihmisenä. Oikeudenmukaisuus, hienovaraisuus, tunneälykkyys. Havaitsee ihmiset. Asettaen rajat, reilu. Oikeamielisyys. Rinnalla oleminen.

6. Määrätietoisuus. Asettaa päämäärät. Osaa ilmaista ymmärrettävästi, mitä keneltäkin odotetaan. Energiaa, joka kurottautuu eteenpäin.

7. Käsitekyvykkyys. Taito lukea tilannetta itselleen ja kuvata sen muille. Kyky hahmottaa asetelma käsitteiden kautta ja kyky käsittää käsitteiden viestinnällinen voima. Älyllinen hahmotus, konkreettinen toiminta. Synnyttäen yhteistä kieltä, uudistaen yhteistä tarinaperustaa, tavoittaen käsitteellisesti kirkkaasti perustavuudet ja sen mikä juuri nyt on entistäkin tärkeämpää.

8. Käsittelybriljanssi. Avoimet kortit, edellytäen samaa muilta. Ei pelejä, ei pokkurointeja, ei taustakähmintöjä, ei selittelyitä, ei juonitteluita. Ratkaisukeskeisyys, järkevyys. Ei ylenkatsetta. Dialogikyvyt. Tasapainoinen harkinta, tasapainoinen henkilö. Kyky vaihtaa rytmiä ja lähestymistapaa.

9. Itsenäinen ajattelu. Mielikuvitus. Kuunteleva, uteliaisuuden mielenlaatu. Vaihtoehtojen arvostus, innostus uusiin näkökulmiin. Lukeminen, yli sen mikä on ilmeistä. Läpimurtojen, oivallusten asenne, tosiasioista käsin. Näkemyksellisyys. Halu tietää totuus. Nöyryys johtajuuden paradoksien edessä.

10. Henki, spiritti. MItään kestävästi arvokasta ei synny ilman henkeä, ilman arvoja ja ymmärrystä laajempiin merkityskaariin. Tarvitaan usko, toivo ja syvä innostus arvokkaaseen, jota aidosti arvokasta voi syntyä. Tähti siis mutta vielä enemmän avaruus.